Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Air France-KLM krijgt hoogstwaarschijnlijk een interim-topman

De vakbond voor cabinepersoneel VNC verwacht dat Air France-KLM binnenkort een voorlopige opvolger zal aanstellen voor vertrekkend topman Jean-Marc Janaillac. Daarmee ontstaat er meer tijd om een definitieve opvolger te vinden.

De Nederlandse regering maakt zich zorgen over het opstappen van Janaillac en de aanhoudende stakingen van het Franse personeel, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat: “KLM is een belangrijk bedrijf voor Nederland, dus ik vind het zeker van groot belang dat wij hier de vinger aan de pols houden.”

LEES OOK: Dit zijn 2 scenario’s voor KLM als Air France wegkwijnt: leegplukken of in een keer verkopen

MIS OOK NIET: Hoe zit het ook al weer met een vliegticketverzekering bij een faillissement?

2. Trump maakt besluit over Iran-deal bekend
De Amerikaanse president Donald Trump maakt vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd bekend of hij doorgaat met de nucleaire deal met Iran, die zijn voorganger Barack Obama in 2015 heeft gesloten. Dat kondigde hij gisteravond op Twitter aan:

Trump heeft de overeenkomst, die eruit bestaat dat Iran zijn nucleaire programma opgeeft in ruil voor het beëindigen van westerse sancties, altijd fel bekritiseerd. Emmanuel Macron en Angela Merkel hebben er de afgelopen tijd alles aan gedaan om te voorkomen dat Trump de deal opzegt.

3. Italië koerst af op nieuwe verkiezingen

Ruim twee maanden na de Italiaanse parlementsverkiezingen heeft president Sergio Mattarella de hoop opgegeven dat er nog een nieuwe regering te vormen is. Hij pleit na het mislukken van de coalitieonderhandelingen voor een neutrale overgangsregering en dan nieuwe verkiezingen in 2019.

Maar de grootste partij van Italië, de Vijfsterrenbeweging, voelt daar niets voor en wil al in juli opnieuw naar de stembus.

4. Huurplatform voor studenten HousingAnywhere haalt € 6 miljoen op

In 2009 vond Niels van Deuren het ontzettend moeilijk om een kamer te vinden toen hij in het buitenland ging studeren en bedacht hij daar een oplossing op: zijn bedrijf HousingAnywhere. Daarmee kunnen studenten in 300 verschillende steden naar woonruimte zoeken. Dat idee slaat aan, want in een nieuwe investeringsronde heeft het bedrijf 6 miljoen euro opgehaald. Dat zal vooral worden besteed aan productinnovatie en marktuitbreiding.

5. Huurprijzen stijgen hardst in middelgrote steden buiten Randstad: Zoetermeer aan kop

De gemiddelde huurprijzen in de vrije sector bereiken in steeds meer steden een recordhoogte. Het afgelopen kwartaal lagen de huurprijzen van de vrije sectorwoningen in meer dan tien grote en middelgrote steden op het hoogste niveau dat woningplatform Pararius daar ooit heeft gemeten.

Opvallend was dat het gros van die steden buiten de Randstad ligt. In Zoetermeer werd bijvoorbeeld de grootste groei van 20,8 procent gemeten.

6.Deliveroo verzekert koeriers tegen ongevallen

Na veel kritiek heeft het bedrijf Deliveroo besloten zijn koeriers te verzekeren tegen bedrijfsongevallen. De zelfstandige bezorgers die als gevolg van een ongeval tijdens het werk uit de roulatie zijn, krijgen nog een maand driekwart van hun salaris betaald. Dat geldt voor alle 35.000 bezorgers die voor het bedrijf rondfietsen.

7. Nieuwe spaarbelasting in box 3 onder vuur

Sinds dit jaar wordt de vermogensbelasting op spaargeld en beleggingen in box 3 via een getrapt systeem berekend. Tot een ton vermogen betaal je effectief 0,86 procent belasting. Dat is opgebouwd uit een ‘fictief rendement’ van 2,87 procent waarover 30 procent belasting wordt geheven.

Volgens De Bond van Belastingbetalers is dat fictieve rendement nog steeds te hoog en daarom spant de lobbyclub een collectieve zaak aan tegen de nieuwe vermogensheffing, zo meldt De Telegraaf. “Als je een ton spaargeld hebt, rekent de fiscus met een rendement van 2,87 procent. Probeer maar eens een bank te vinden die je zo’n rente geeft”, aldus bestuurder Jurgen de Vries.

8. Nederlanders zetten zwaar in op bitcoin: is dat slim?

Nederlanders die in cryptomunten beleggen, stoppen het meeste geld in de bitcoin. Van het geld dat Nederlanders in cryptovaluta investeren, zit 43 procent in de bitcoin. Verder spreiden bezitters hun investering met name over ethereum (11 procent), ripple (7 procent) en litecoin (5 procent), zo blijkt uit een marktonderzoek van Mulitscope.

Koersen van cryptomunten kunnen enorm schommelen, dus het is lastig om te zeggen wat een slimme investering is. Maar over de afgelopen 12 maanden leverde de bitcoin in euro’s een rendement op van 434%, tegen 679% voor ethereum.

Lees hier meer over de prestaties van de cryptomunten die favoriet zijn bij Nederlanders »

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!